GLAUKOM

Glaukom je prvi uzrok nepovratnog gubitka vida i drugi najčešći uzrok sljepoće u svijetu. 4,5 milijuna ljudi slijepo je zbog posljedica glaukoma, a očekuje se da će taj broj nastaviti rasti. U razvijenim zemljama u više od 50% oboljelih od glaukoma bolest nije pravovremeno prepoznata, ni liječena, dok u nerazvijenim zemljama taj broj raste do 90%.

Što je glaukom i kako nastaje?

Glaukom je bolest vidnog živca. Vidni živac povezuje oko i mozak, a sastoji se od živčanih vlakana (ima ih više od milijun u jednom oku). Svako vlakno vidnog živca nosi u sebi dio vidne poruke iz oka u mozak, gdje se stvara slika koju vidimo.

Glaukom najčešće nastaje kao posljedica poremećenog normalnog protoka tekućine kroz oko. Zbog zadržavanja previše tekućine u oku, raste očni tlak, a to se stanje naziva povišeni očni tlak (očna hipertenzija). Ukoliko očni tlak ostane visok, tijekom vremena zbog pritiska na živčana vlakna vidnog živca može doći do njihovog propadanja, što rezultira oštećenjem vidnog polja. To se stanje naziva glaukom.

Oštećenja su u početku mala i događaju se na periferiji vidnoga polja tako da se i ne primijete, jer jasno vidimo centralnim vidom, a periferni vid postupno se sužava. Tek kada su oštećenja veća, bolesnik će moći osvijestiti probleme s vidom. U toj je fazi vidni živac, nažalost, već značajno oštećen. Ako se takvo stanje navrijeme ne otkrije i ne liječi, može završiti sljepoćom.

Kako prepoznati i liječiti glaukom?

  • Glaukom se dijagnosticira jednostavnim i bezbolnim pregledom kod oftalmologa.
    • Za početak je potrebno izmjeriti očni tlak i pregledati vidni živac.
    • Samo oftalmolog može pouzdano izmjeriti očni tlak, pregledati vidni živac, otkriti druge važne simptome ove bolesti i prepoznati rizične čimbenike;
  • Za preciznu dijagnozu potrebno je učiniti pregled prednjeg segmenta i očnog kuta (gonioskopija), pregled vidnog polja i procjenu stanja vlakana vidnog živca.
    • Glaukom se može liječiti lijekovima (kapi), laserom ili operativno, što ovisi o vrsti glaukoma i oštećenju vida u trenutku kada je glaukom dijagnosticiran.

Čimbenici rizika

Uz povišen očni tlak, važan čimbenik rizika za razvoj glaukoma je životna dob. Glaukom se najčešće pojavljuje nakon 40. godine života, a njegova pojavnost raste s godinama. To znači da bi sve osobe koje dolaze na pregled zbog prvih naočala (uglavnom nakon 40. godine života) trebale kontrolirati očni tlak i učiniti pregled vidnog živca. Uz ostale čimbenike rizika, kao što su visoka kratkovidnost i rasna pripadnost, naslijeđe ima značajnu ulogu. Ukoliko član uže obitelji boluje od glaukoma i ostali članovi obitelji imaju povećan rizik za razvoj glaukoma.

Pahimetrija

Pahimetrija ili mjerenje debljine rožnice važna je za pravilnu interpretaciju rezultata mjerenja očnog tlaka te u dijagnostici i praćenju mnogih bolesti rožnice.

Kod svih graničnih vrijednosti očnog tlaka i kod sumnje na glaukom neophodno je napraviti mjerenje debljine rožnice – pahimetriju.

U prostoru poliklinike koristimo ne najmodernijim NIDEK aparatom za beskontaktno mjerenje očnog tlaka ( NIDEK 530 P).