Tonska audiometrija

Određivanje praga sluha. Ispituje se uz pomoć tonskog audiometra sa slušalicama u „gluhoj“ sobi.

Ispitivanje se provodi na nekoliko frekvencija, od niskih do visokih tonova. Ispituje se tzv. zračna vodljivost, koja je prirodni način slušanja, te koštana vodljivost gdje se zvuk prenosi direktno na kost iza uha, zaobilazeći zvukovod, bubnjić i slušne košćice.

Govorni audiogram

Govornom audiometrijom, za razliku od tonalne, doznajemo funkcionalno stanje sluha, ili točnije rečeno, slušanja.

Mjeri se postotak razabiranja riječi u uvjetima bez i s pozadinskom bukom. Dakle, umjesto čistog tona koristi se riječ koju ispitanik ponavlja. Ispituje se razumljivost riječi koje su najčešće u svakodnevnoj upotrebi, a frekvencijski su izbalansirane.

U prostoru naše poliklinike, koristimo se najboljim audiološkim aparatima za dijagnostiku.

  • GSI Pello – audiometar

Timpanometrija, timpanogram (TG)

Timpanogram je krivulja koja pokazuje koliko se zvuka koji je pušten u zvukovod odbilo o bubnjić i vratilo u mikrofon.

U zdravom uhu je najmanja refleksija zvuka od bubnjića kad je tlak u zvukovodu nepromijenjen. Ako iza bubnjića postoji negativan tlak, optimalno područje provođenja zvuka postiže se tek kad u zvukovod primijenimo negativan tlak. Očitavši taj tlak na uređaju indirektno, doznajemo tlak u srednjem uhu. Ako je iza bubnjića tekući sadržaj (sekret, gnoj, krv…), promjenom tlaka refleksija se ne mijenja, krivulja timpanograma je ravna.

Dakle, timpanometrija nije metoda mjerenja sluha, nego govori o tlaku u srednjem uhu i njegovoj podatljivosti (elastičnost sistema bubnjić – slušne koščice). Pogodna je i za malu djecu jer nije potrebna suradnja.

Ako postoji rupica na bubnjiću, timpanometrija se ne može izvesti.

  • Gsi 39 auto Tymp